Ползване на климатика в режим на отопление при отрицателни външни температури.

Първо: Най важното нещо е да не изключвате климатика когато се очакват отрицателни външни температури. Климатиците се проектират да работят при стайна температура около 20 градуса и когато в стаята е станало студено те не работят в най-оптимален режим и по-лесно замръзват.

Второ: Помогнете на климатика с друг отоплителен уред за първоначално затопляне. Когато стаята е много изстинала и вие искате отново да я затоплите климатика трябва да затопли не само въздуха в помещението, а и всички изстинали предмети и мебели, а така също и стените, тавана и пода. ( Примерно железобетонен под с плътност 2500 kg/m3, топлинен капацитет 920 J/(kg.K) и размери 5x4x0.3 е с обем 6 кубични метра.Това са 15000кг. бетон и е необходима мощност от 3,833 Кв/ч. за да се повиши температурата му с 1 градус. Това е мощността на климатик 12000BTU и то при 7 градуса външна температура.) А да се загрее бетона на пода с няколко градуса, и тавана и стените това е много, много мощност която вашият климатик не може да отдаде за кратко време.

Tрето: Изчакайте. Докато температурата в стаята не стане 18 - 20 градуса климатика не духа топло и въздушна струя която излиза от него ще усещате като студена. С покачването на температурата в стаята се покачва и температурата на изходящия въздух от климатика. Така че, ако помещението е изстинало, първоначално го затоплете с друг отоплителен уред за достигане до 20 градуса, след което оставете климатика да потдържа. Не забравяйте, че и най лошият климатик в режим на охлаждане на помещението работи без проблем. В режим на отопление работи около 5 месеца в годината, от които само 10-тина дена са с много ниски външни температури и може да се наложи да се помага на климатика.

Полезно
Полезно

Препоръчително е в началото на летния сезон да се направи профилактика на климатика . Почистването на топлообмениците трябва да се извършва със специални препарати, който унищожават бактериите и плесените образували се в климатика. Това гарантира чист и свеж въздух през цялата година.